Prezantimi në gjuhën shqipe

 

Présentation en albanais

Pritjet / foto-ekspozitë
Amnesty International Le Havre / çaj në ajër
Janar 2014

Élysée, le petit frère de Ramona, la star de l'affiche de l'expo.Shpresat për shkak se në këtë fjalë atje enden por edhe shpresë.

Në kundërshtim me besimin popullor, romët nuk janë nomadë, në mënyrën e Udhëtarëve, Ciganët, manuschs sinti apo udhëtarëve të tjerë …
Ata janë ulur. Refugjatë ekonomike.
Ndjekur, ata shpesh duhet të largohen nga vendi ku ishin vendosur në lagjet e varfëra pa ujë apo energji elektrike.

Kushtet e tyre të jetesës në kampet në Francë dhe vende të tjera perëndimore me kushte komode ne e dimë mund të papritur.
Por ata janë shumë më mirë se atje në perëndim të Rumanisë lidhur me romët u vendosën në Havre.

Në kundërshtim me besimin popullor tjetër, ata kanë një dëshirë të zemëruar për integrimin.
Fëmijët, të cilët përbëjnë dy të tretat e kampeve Havre janë të gjitha në shkollë.
Të rriturit janë të etur për të punuar dhe të pranojë ndonjë ofertë pune.
Kjo në përputhje me marrëveshjet e nënshkruara midis Rumanisë dhe Francës që kufizojnë qasjen e tyre në disa profesione.
Klasa e shkrim-leximit të fillojnë të jetë i organizuar, aktivistë të komunitetit janë trajnuar për të udhëhequr.

Havre Romët në pesë muaj, pësuan dëbime ndonjëherë kërcënim të thjeshtë, nganjëherë me processions e furgona të mbushur me policinë, ndonjëherë edhe me banditë maskuar.
Pra, dëbimi:
. Kampi Quartier de l’Eure,
. kopshte të Kishës së Shën Agustinit,
. galiç ish Lipton bimore-Fralib,
. mbledhje fushën e sportit të IUT Le Havre
. kampin Lézarde,
. mbledhje e djerrinë Air LIQUIDE.

Zakonisht policia shoqërohen ekskavatorėve, masonët-Breakers.
Kjo ndodh gjithashtu që në kasolle tym pa shpjegim.

Në fillim të dimrit, Le Havre romët janë zhvendosur në dy squats kërcënuar menjëherë me dëbimin. Pa u lodhur, shtëpitë do të rindërtohen.

Një grup i shoqatave të formuar në Le Havre për çështjen e romëve « strehim, emergjente, kjo është tani. »

Ai është i përfshirë në mënyrë aktive në shëndetin, edukimin e fëmijëve, e bën një ndihmë të rëndësishme materiale dhe ushqim.
Ky grup është i përbërë nga partitë politike, apo bamirëse laike, sindikatat.
Amnesty International Grupi 151 është i përfshirë.

Në Francë, ka pak kohë, përjashtimi ishte përjashtim. Në 2013, ajo u bë rregull.
Sistematik, ajo tani është masive dhe prek përfshirë vendbanimet e lashta pa problemet e lagjes.
Konteksti politikë kombëtare është padyshim shkaktojë për një marrëveshje të madhe.

Dëbimi i detyruar është bërë përgjigje vetëm nga autoritetet shtetërore dhe lokale me vullnetin për të integruar romët në kundërshtim të plotë me qarkoren ndërministror të gushtit 2012 (*), i cili kreu me shumë shpresë për njerëzit kërcënuar me dëbim.

Pra doublespeak, një anë të bukur rrethore për të qetësuar humanistët, tjetri një dorë të hekurt në terren për të përmbushur trendin elektorale të momentit.

Raporti i lëshuar nga Amnesty Franca këto ditë mbart titullin e tij të plotë, ajo e quajtur « të dënuar me përçart. Largimin me forcë të ROMË NË FRANCË  »
në dispozicion në faqen e internetit e Amnesty Francës
Le Havre apo blog amnestylehavre.wordpress.com
Në një letër të hapur ministrit të Punëve të Brendshme, 27 shtator, 2012, Genevieve Garrigos, Kryetar i Amnesty International Francë letër thuhet:
« Bazuar në hulumtimin tonë, qindra romë u dëbuan nga qarkoren ndërministror të 26 gushtit dhe evakuimet e tokës, si ato zbatohen sot nuk janë në përputhje me të drejtën ndërkombëtare, veçanërisht në lidhje me konsultim njerëz të vërtetë të përfshirë, informacion dhe njoftim adekuat dhe zgjidhjet e propozuara garantuese e përshtatshme shpërngulje të drejtën e njerëzve që të mos jenë të pastrehë si rezultat i operacioneve të dëbimit.  »
(*) Ndërministror Qarkorja e 26 gusht 2012 në pritje dhe mbështetjen e kampeve të evakuimit

Falënderim

. Një Carol dhe Veronica Madalin Madalin dhe djali, gruaja e tij Christina, Marcella dhe djali i saj Marsel, Sirbu dhe Rubla, Sori dhe Sonnia Sever dhe Cornelia, Stellian dhe Mariana, Remus dhe Loura, Iosip dhe Cornelia, Davidi dhe Ana Marin dhe Lacrimara dhe fëmijët e tyre … dhe shumë të tjerë që kam harruar … Unë shpresoj që ata të më falë.

. Anëtarët kolektive me të cilët ne nganjëherë ndarë të njëjtat galerat me romët.

. Një Rougeventre Dominique, kreu i Amnesty International Group 151 që besonin në këtë aventurë dhe besuar mua.

. Një Boris Tesnière shef lokal me meze « Tea Air » i cili gjithashtu besuar mua nuk me të vërtetë në një kontekst të favorshme.
Ajo është e bashkangjitur në http://www.facebook.com / LAirDuThe faqe.

. Një gozhdë Fabien siguruar për detyrën e frikshme të fotot redaktimi.

Sirbu crregullimi fundit photo thotë shumë për gjendjen e romëve Havre. Ai dhe familja e tij janë duke u deportuar atje një javë. Ne duhet rindërtuar.
Ne jemi në prag të dimrit, dielli është i pakët.
08:30, fëmijët janë të pastër, në kohë dhe të lumtur në hyrje të shkollës.

Kjo mund të jetë dita e dëbimit …

Fotot e treguar janë vetëm një pjesë e vogël e punës ulje që unë ndërmori për gjashtë muaj ndaj Havre rome.
Ajo mori të na zbutur njëri-tjetrin.
Para se të mund të marrë fotografitë për mua, kështu që u desh që unë e pranoj si fotograf e tyre.
Ai krijoi një ritual mes nesh, unë sjell fotot e mbledhjes së kaluar dhe pastaj unë mund të merrni kamera për të shtëna të reja seancë. Kam marrë dhe me qindra foto portret të cilat tani janë në dispozicion për të matur dhe klasifikuar në dyert gjethe.
Një besim është themeluar më pas midis nesh. Ajo ndonjëherë ka ndodhur që kam ardhur larg me disa foto të çmuar nga të biznesit të tyre, për të riparuar ose zgjeruar, besimin më të fundit.
Ajo është nga atje se isha i ftuar në kabina, apartamente squats, ushqimet e aksionit dhe herë të tjera në jetën e tyre.

Këta romë nxituan në jetën time, unë mund të ketë lënë një ajar dyer …

Në Le Havre, 15 tetor 2013.

Jean-Luc NAIL.

Publicité

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s

Où l'application d'une justice mène à l'errance toute une communauté.

%d blogueurs aiment cette page :